Kalitesiz Uzakdoğu Lazer Cihazları

0

Taklit cihazlar

Ülkemizde diğer Avrupa ülkelerinde olmayan bir cihaz çöplüğü bulunmaktadır ve bu da lazer hizmetlerinin (gerek satıcılar için gerekse uygulayan klinik doktor hastaneler için) kalitesini oldukça düşürmektedir. Orjinal teknolojilerin ucuz kopyalarını yapan bu uzakdoğu (Kore, Çin) firmalarının cihazlarının maliyetleri 3 ila 9 bin dolar arasında değişmektedir. (Alibaba.com). Bu firmaların FDA kaygısı yoktur. FDA’ları olmadığı gibi, patentli cihazların taklitleri olduğundan, üretim ve satışları da tamamen legal değildir, en azından ticari etiğin dışında kalır. Tabii girmeye teşebbüs ettikleri ülkelerde denetleyecek kurum varsa. Tüm dünyada, talebi yoğun, denetimi zayıf olan, kalite ve kalite belgesi aramayan pazarlara girerler. Maalesef Türkiye de bunlar arasında yer alıyor. Rekabet edebilmek için fiyatları düşük tutarlar, beklentileri küçüktür. Ama küçük derken milyonlarla ölçülen kârdan bahsediyoruz.

 

FDA Nedir?
FDA, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin kısaltılmış adıdır. Bu kurum, insan sağlığı ve beslenmesi ile ilgili her şeyi denetlemek, test etmek, ilacın-besinin-cihazın işe yaradığını ve emniyetli olduğunu onaylamak yetkisine sahiptir. FDA belgesi olmayan cihaz, Amerika pazarında satılamaz.  Amerika gibi yüksek teknolojiye sahip ve her alanda üretim yapan bir ülkenin bu kurumu, dünyaca da ünlüdür. Verdiği belgeler, tüm dünyada, cihazların güvenilirliğinin olmazsa olmaz delili kabul edilir. Burada altı çizilmesi gereken bir şey daha var:

Laser üreten, ya da yeni bir lazer ya da lazer için yeni bir teknoloji üreten tüm firmalar, derhal önce patent, ardından FDA belgesi almak için teşebbüse geçer. Özellikle de dünya çapında iddialı cihaz üreten firmalar. Bunun nedeni sadece FDA belgesini dünyaya göstermek değildir: Amerikan pazarında da satış yapmak isterler. Bunlar büyük firmalardır. Amerikan pazarı gibi bir pazarda yer tutmak, dünyaca ünlü cildiye uzmanı ve plastik cerrahlara satış yapmak hem büyük kazanç hem de büyük prestijdir. Dünyada yüze yakın lazer firması var, ama dünya pazarının % 90 kadarı, 6-7 firmaya aittir. Kalan %10 küçük firmalardır, birçoğunun adını-cihazlarını bile duymuş olabilir, piyasada bayağı yeri olduğunu düşünebilirsiniz, ama öyle değildir.

İlginizi Çekebilir:  2019 Lazer Cihazları Karşılaştırması ve Fiyatları

Bir de bu pazar hesabına tam girmeyen firmalar var. Bunlar, hurdaya çıkmış lazer-IPL cihazlarını ucuza satın alıp, söküp, inceleyip taklidini yapan firmalardır. Büyük çoğunluğu uzak doğu firmalarıdır. Bunların yeri de %10 içinde yer alır, ama satışları kayda girmediğinden pazar hesabına tahminen dahil ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz